5 Dingen om in je achterhoofd te houden als je tweedehands een busje koopt

Nieuwe jaar, nieuwe bus? Ook al is het een groot apparaat, een tweedehands busje kopen is precisiewerk. Als je wil dat een busje precies aan jouw wensen en vereisten voldoet, zal je nauwkeurig de prijzen en specificaties tegen elkaar moeten opwegen. Tegelijkertijd moet men alert zijn op vaste kosten die je maakt, ook wanneer het busje stil staat.

In het kort is dit je stappenplan wanneer je een Camionette occasion koopt:

– maak een lijst met de absolute vereisten aan je wagen voor je naar modellen gaat kijken;
– wanneer je een wagen op het oog hebt: zorg dat je zijn geschiedenis kent, zo nauwkeurig mogelijk, om later problemen te voorkomen;
– zorg dat je altijd alternatieve opties hebt en niet aan één verkoper gebonden bent;
– stel van te voren je budget vast en wijk daar niet van af.

Het kan best eng zijn om voor het eerst een tweedehands bus te kopen. Daarom in deze blog een aantal essentiële tips en tricks voor de aankoop van je nieuwe bus.

1. Ken je verkoper

Als je een nieuwe bus gaat kopen, is het eerste waar je rekening mee moet houden dat jouw verkoper de beste bedoelingen met jou voor heeft en bekend is met het verkopen van commerciële wagens. Natuurlijk zijn er op marktplaats ook veel tweedehands bussen te vinden, maar de garantie op een miskoop is daar veel groter. Eigenlijk begint je zoektocht voor een nieuwe bus dus niet met een geschikt model maar met een geschikte verkoper, eentje die je kan vertrouwen.

2. Financiële mogelijkheden

Je kan nog zulke hoge verwachtingen hebben van je nieuwe bus: het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn. Gelukkig zijn er genoeg banken die leningen verstrekken voor de aankoop van een tweedehands bus.

3. Verzekering

Minstens zo belangrijk als het aankoopbedrag is een goede verzekering. Evenals met elke andere auto is het hebben van een autoverzekering. Ook bij grenscontroles zijn busjes vaak de target voor controles. Zorg daarom dat de papieren in orde zijn. Vergelijk verschillende autoverzekeringen en check welke de meeste schade dekt.

4. Onderdelen vervangen

Het voordeel van gangbare merken is dat losse onderdelen altijd beschikbaar zijn en daarom goed te vervangen zijn. Wanneer je een limited edition of een vintage model uit kiest, kan het lastig zijn losse onderdelen te vinden – zeker voor een degelijke prijs. Reparaties worden daarmee gauw duur, hoe klein het onderdeel ook is.

5. Redenen verkoop

Een vraag waar je instinctief al antwoord op wil weten wanneer je een tweedehands bus aankoopt: waarom wordt de bus eigenlijk verkocht? Bij een tweedehands dealer zit je gauw goed, maar particulier is dit soms lastiger te peilen. Is de verkoper simpelweg toe aan wat anders, of zit er stiekem een defect in de bus? Des te meer reden om de geschiedenis van de wagen goed te kennen.

Wees als koper consequent met de bovengenoemde punten, en voorkom een miskoop op de lange termijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *