Last van engerlingen? Dit kun je eraan doen!

Van een dik pak sneeuw naar heerlijk warm lenteweer, het kan blijkbaar allemaal in Nederland. Misschien kunnen we over een week onze zomerkleding wel weer uit de kast halen en de loungeset buiten zetten om in de warme zonnestralen te genieten van een ijskoud drankje in onze perfecte tuin. Of is de tuin op dit moment allang niet meer zo perfect als afgelopen zomer? Heeft het gazon last van kale plekken en ziet u steeds meer vogels op die plekken in de grond pikken? Grote kans dat u dan last heeft van engerlingen. Hoe u uw gazon weer mooi krijgt? Daar hebben wij uiteraard een aantal handige tips voor.

Engerlingen, wat zijn het precies?

Engerlingen zijn de larven van kevers. Het zijn kleine, witte beestjes die zich in de aarde van het gazon zitten en zich daar te goed doen aan de wortels van het gras. De engerlingen worden daar door de kever in het najaar neergelegd en komen in het voorjaar uit hun cocon. Nadat ze voldoende hebben gegeten zullen ze volgroeien tot kevers die in de zomer boven de grond komen. Deze leggen vervolgens weer nieuwe larven en dan herhaalt de cyclus zich weer. Kevers die engerlingen produceren zijn onder andere de Johanneskever, de Meikever, de Junikever en de Neushoornkever. De engerlingen kunnen wel 4 tot 5 centimeter groot worden en zijn daardoor een heerlijke maaltijd voor vogels. Ze zult de larven vooral herkennen aan hun C-vormige lichaam die meestal een witachtige kleur hebben. Ze lijken daarmee erg op de emelt, de larve van de langpootmug.

Biologische en chemische bestrijding

Engerlingen bestrijden kan op twee soorten manieren, biologisch of chemisch. Hoewel chemische bestrijding zeer effectief en kordaat is, is het wel zeer schadelijk voor het milieu. We zijn zelf daarom voorstander van biologische bestrijding. Ook zeer effectief maar totaal niet schadelijk voor het milieu. Een veelgebruikt biologische bestrijdingsmiddel zijn aaltjes. Aaltjes zijn microwormen, ook wel parasieten genoemd en zullen in de engerlingen kruipen. De engerlingen worden zo verdoofd en de aaltjes zullen de larve van binnenuit opeten. Aaltjes tegen engerlingen is een zeer effectieve methode zoals we al eerder zeiden en totaal niet schadelijk voor het gazon dus.

Gazon herstellen

Misschien bent u dan ook wel meteen benieuwd hoe het gazon herstelt kan worden na een engerlingen plaag? De beste manier om kale plekken te herstellen is door deze opnieuw in te zaaien. Ook graszoden kunnen uitkomst bieden. Dit zijn kant en klare grasmatten waardoor het gazon meteen weer is opgevuld, voor als je graag direct weer wilt genieten van een groene grasmat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *