Alles over kattengedrag

Katten zijn één van onze favoriete huisdieren. Ze zijn aaibaar, sociaal en gezellig. Daarnaast is het ook een makkelijk huisdier: je hoeft ze bijvoorbeeld niet uit te laten. Toch gedragen katten zich soms ook op een vreemde manier. In dit blog bespreken we typisch kattengedrag.
 

Kopjes geven

Als een kat met zijn kop langs iemand zijn benen draait, zien we dat vaak als een teken van affectie of als een vraag om aandacht. Misschien is het je wel eens opgevallen dat katten niet alleen mensen, maar ook voorwerpen kopjes geven. Ze doen dit met een reden. Bij het wrijven langs voorwerpen, geven katten hun eigen geur af aan de omgeving. Dit heeft als gevolg dat de kat zich veilig en rustig voelt. Wanneer een kat ziek of gestrest is, stopt hij met het verspreiden. Door zijn gedrag in de gaten te houden, kun je er dus vrij snel achter komen als er iets mis is. Gelukkig kun je hem helpen om weer rustig te worden. Je kunt Feliway aanschaffen, wat een middel is dat een kopie van de kat zijn eigen feromonen kan afgeven. Dit middel kan ook helpen tegen ongewenst krabben of spanningen tussen katten onderling.
 

Sproeien

Katten zijn over het algemeen erg hygiënische dieren. Wanneer je ze als kitten goed opvoedt, is de kans groot dat ze hun behoefte altijd op de kattenbak zullen doen. Buiten gaan katten vaak sproeien. Ze doen dit om een geursignaal af te geven aan andere katten, om zo hun territorium af te bakenen. Als ze dat buiten doen is dat heel normaal kattengedrag, maar het is een slecht teken als jouw kat ineens op andere plekken gaat sproeien. Dit kan betekenen dat de kat ziek, gestrest of angstig is. Om hem te helpen kun je proberen om erachter te komen wat dit gedrag veroorzaakt. Misschien kun je de bedreiging weghalen.
 

Trappelen

Soms zie je dat een kat een soort trappel of kneed beweging maakt. Ze doen dit waarschijnlijk om nostalgische redenen. Als kitten trappelen ze vaak richting kun moeder, om de melkproductie te stimuleren. Soms doen ze het ook om hun geur te verspreiden. In de pootjes zitten namelijk ook geurklieren, net als in de kop. Ze doen dit bijvoorbeeld vaak in hun mand of op een kleed. Dit gedrag is dus niet verontrustend; je kunt de kat gewoon zijn gang laten gaan.

Hopelijk heb je door middel van dit blog wat meer geleerd over het gedrag van katten. Houd jouw huisdier dus goed in de gaten, dan kun je hem beter leren te begrijpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *