De samenstelling van rubbertracks en waarom deze zo belangrijk zijn

Rubbertracks voor sneeuwscooters

Je ziet ze misschien en denkt al gauw dat het rupsbanden zijn. Deze speciale banden – die je veel ziet onder bijvoorbeeld machines op een bouwterrein – noemen we echter rubbertracks. In de industrie zijn ze algemeen bekend onder die naam. Maar waarvoor dienen rubbertracks nu echt, en hoe worden ze gemaakt? Dat en meer ontdek je hier.

Wat zijn rubbertracks?

Rubbertracks zijn die zware, rubberen rand die je vaak om de wielen van een machine ziet. Rubbertracks worden bij kleine en middelgrote machines gebruikt en zijn – in tegenstelling tot wat de term doet vermoeden – niet gemaakt van alleen maar rubber.

Waarvoor dienen rubbertracks?

Het is dus zo dat veel machines niet zonder die handige rubbertracks kunnen. Welke soort rubbertracks je moet hebben hangt echter sterk van de machine af. Zo zijn er AT, AVT, shortpitch en longpitch tracks om te kiezen. Ze dienen allemaal min of meer dezelfde doelen. Het gaat daarin om grip houden, stevigheid garanderen, een soepele rijweg en bescherming van de onderdelen eronder. Het is bij zo’n grote en lompe machine natuurlijk uitermate belangrijk dat je goed op de grond staat en snel kunt schakelen. Ook wil je de rest van het onderstel goed beschermen. 

Hiervan worden rubbertracks gemaakt

Het is misschien lastig te begrijpen gezien de term rubbertracks, maar ze worden dus van veel meer dan alleen rubber gemaakt. Die naam hebben ze te danken aan het uiterlijk want je ziet met name de laag rubber van buitenaf. Daaronder zit echter veel meer. Het begint met een buitenste laag van rubber. Dat is een enkele laag. In het rubber gegoten vind je dan nog een aantal stalen schakels welke alles goed stevig houden. Deze worden ook wel inserts genoemd. Je onderrollen bewegen over die inserts heen wanneer je voortbeweegt. Aan beide zijden van de inserts vind je een lange staaldraad.

Rubbertracks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *